ΔΟΝΗΣΗ ΗΜΕΡΑΣ 25/03/2020


ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑ:
734/77/104/5 
Αιθέρας 77
Α-θάνατος/Α-θανασία 
Α-γνός/Α-γνότητα 
Ά-σπιλος-η-ο (ηχητικός αναγραμματισμός: Σπήλαιο)
ΛΑΒΑΡΟ *(Λάζαρο)- Ευθυγράμμιση
ΔΥΝΑΣΤΗΣ-ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ
ΚΛΟΙΟΣ/ΚΡΙΟΣ
ΔΟΥΛΟΣ/ΔΗΜΟΤΗΣ

25 Μαρτίου 1821- 25 Μαρτίου 2020: 
199 χρόνια μετά (ένας κύκλος έτοιμος να κλείσει). Ελεύθεροι Πολιορκημένοι-Πώς μπορείς να είσαι ελεύθερος στη φυλακή και πώς σκλαβωμένος σε έναν ανοιχτό χώρο. Πώς τελικά αρχίσεις και αντιλαμβάνεσαι ότι οι αντίθετες έννοιες που η γλώσσα δημιούργησε στη ΓΡΑΜΜΑ-τική της είναι τελικά αποχρώσεις της ίδιας εμπειρίας.

Τετάρτη ημέρα ΕΡΜΗ (ΑΕΡΑΣ/επικοινωνία/μουσική/εφεύρεση)
ΗΛΙΟΣ στον ΚΡΙΟ (ηγεσία/σπάσιμο ορίων/ορμή/κραυγή πολεμιστή)
ΣΕΛΗΝΗ στον ΚΡΙΟ (ΦΩΤΙΑ)
ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΑΝΑΜΜΕΝΗ ΤΗ ΔΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ, ΩΣΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΤΥΛΙΧΤΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ. 

Θυμήσου τη Θέτιδα που έβαζε τον Αχιλλέα μέσα στις φλόγες για να γίνει ΑΘΑΝΑΤΟΣ... 

Τέτοιες μέρες με ΦΩΤΙΑ σε ήλιο και σελήνη μπορεί όλα να φαίνονται ΖΟΦΕΡΑ, ΣΚΟΤΕΙΝΑ λες και έχεις κάνει βουτιά στο πιο σκοτεινό βουνό, όμως εάν περιμένεις ανασαίνοντας θα δεις ότι έκανες βουτιά στο πιο πύρινο ηφαίστειο ΥΠΑΡΞΗΣ και είσαι έτοιμος/η να εξεγερθείς. Να ευθυγραμμιστείς. Να γίνεις ΠΥΛΩΝΑΣ ΦΩΤΟΣ. Γεφυροποιός.




Έχεις ακούσει ίσως για τα σπήλαια που ζούσαν οι πρωτάνθρωποι (για τον Δαρβίνο, οι πρώτοι πίθηκοι που στάθηκαν στα δυο πόδια), για το ΣΠΗΛΑΙΟ του ΣΩΚΡΑΤΗ. Αλλά και το σπήλαιο/φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός. Τέλος, για τα σπήλαια-κρυφά σκολειά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. 

Σήμερα, είναι μια μέρα που πολλές ιστορίες και χρόνοι και χώροι συμπλέκονται. Δημιουργώντας μια αίσθηση είτε μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται (για τις θεωρίες κάποιων) είτε μιας κβαντικής αντίληψης που μιλά για παράλληλα σύμπαντα και για το Α-χρονο και Α-χωρο. 

Και για κάποιους άλλους δημιουργείται μια αίσθηση πολλαπλών διαστάσεων όπου η 3η, 4η, 5η και 6η διάσταση ενυπάρχουν. Και αν ρωτάς ποια είναι αυτή η  5η και 6η (και πάει λέγοντας) διάσταση δεν έχεις παρά να βάλεις τη λέξη Ιερότητα-Σιωπή-Μύηση και τη λέξη Φαντασία/Ευφάνταστο για να βρεις και άλλες διαστάσεις ώσπου να αγγίξεις το άπειρο στο σπειροειδές χορό/χώρο του. 


Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ερωτήσεις... που φέρνουν τα πάνω κάτω. 
Που γεννήθηκαν από ελεύθερα πνεύματα και θέλησαν να τα κυοφορήσουν, να τα καλλιεργήσουν και να τα βγάλουν στον κόσμο και να δουν τι θα συμβεί... 

Ερωτήσεις που ξεκινούν με τη φράση: "Πώς γεννιέται... ;"

Τέτοιες ερωτήσεις ήταν π.χ.: 

Πώς γεννιέται μια μέρα; 
Πώς γεννιέται ένα παραμύθι; 
Πώς γεννιέται το παραμύθι;  και πάει λέγοντας... 

Και αυτό που η μέρα σου ζητά να κρατήσεις δεν είναι τόσο οι ερωτήσεις (αυτές καθαυτές) όσο ότι όταν κάνεις μια ερώτηση να θυμάσαι να δίνεις πολλές απαντήσεις και να αναζητάς συνεχώς, να αναζητάς να βάλεις και άλλα και άλλα σε αυτές... να ρωτάς τριγύρω σου και μέσα σου και έξω σου και όπου μπορείς να φανταστείς ή θεωρείς απίθανο να βρεις κάτι... 

Η σημερινή μέρα σου ζητά να γίνεις ένας/μία ΠΑΡΘΕΝΟΣ αναζητητής. Και να είσαι πρόθυμος/η να πετάξεις όλες τις γνώσεις-απαντήσεις μιας ερώτησής σου και να ξαναρχίσεις από την αρχή ή καμιά φορά ακόμα και πιο πίσω: στην αναδιατύπωση της ερώτησής σου... Ίσως ακόμα και πιο πίσω: να πάρεις ένα μαχαίρι μαζί σου και να αλλάξεις δρόμο και να πας από τα χορταριασμένα μέρη και με το μαχαίρι να κόψεις τα αγριεμένα άγρια χόρτα και να ανοίξεις νέο μονοπάτι. 

Σημείωση: Η λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έχει πολλές ερμηνείες, αλλά και ετυμολογίες (πράγμα καθόλου παράξενο εάν αναλογιστείς την άπειρη σημασία της) μια από αυτές είναι ότι προέρχεται από τη λέξη ΕΛΕΥΣΙΣ (εξού ΕΛΕΥΣΙΝΑ, Ελευσίνια Μυστήρια). 

Και τώρα που έφτασες ως εδώ επίλεξε έναν αριθμό από το 1 ως το 4. Για να δεις σε ποια ερώτηση δονείσαι περισσότερο. Ποια ερώτηση ζητάς να εξερευνήσεις περισσότερο... και ύστερα ανέτρεξε στο τέλος για να δεις τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ της ημέρας... 
Ή εάν θες διάβασε όλο το κείμενο... 

Καλή συνέχεια!



1

Πώς γεννιέται λοιπόν και μεγαλώνει μια μέρα; 

Ίσως όλα ξεκινούν από ένα θαύμα που εμφανίζεται -ως από μηχανής θεός θα το ονόμαζαν οι ειδικοί του θεάτρου- και σου φέρνει έναν κρίνο υπόσχεση... ότι η μέρα, η αγνή μέρα θα κυοφορήσει με θαυμαστό τρόπο τον Σωτήρα και αυτός θα γεννηθεί, θα μεγαλώσει, θα κάνει διάφορα και τελικά θα πεθάνει και θα αναστηθεί... (Πορεία Ήλιου και μετά Σελήνης)

.... (συνέχισε να σημειώνεις τις απαντήσεις σου, εάν θες μοιράσου κάποιες στα σχόλια).

2

Πώς γεννιέται ένα παραμύθι; 


Μια φορά λοιπόν και έναν καιρό ήταν και τι δεν ήταν... και αυτό το Ήταν γιγάντωσε και ήρθε και μίλησε για αυτά που είχε μέσα του και κλώτσαγαν να βγουν. Δίνει λοιπόν ένα κλώτσο και άλλο ένα και το έβγαλε και το πέταξε. Και αυτό κύλησε, κατακύλησε και έγινε ρεβύθι, κολοκύθι και άρχισε να ψιθυρίζει τα μέσα του από μέσα του που μόνο ένας παραμυθάς μπορεί να ακούσει. Και πήρε ο παραμυθάς ένα μαχαίρι και άνοιξε την κοιλιά του Ήταν και έβγαλε τα μέσα έξω και άρχισε να τα ψιθυρίζει σε κάθε αυτί που πλησίαζε να δει, να μυρίσει, να αγγίξει, να μιλήσει... και από αυτί σε αυτί έφτασε και στο δικό μου... 

.... (συνέχισε να σημειώνεις τις απαντήσεις σου, εάν θες μοιράσου κάποιες στα σχόλια).


3

Πώς γεννήθηκε το παραμύθι; Πώς γεννήθηκε η Γλώσσα;


Οι ιστορίες γεννιούνται στα σκοτάδια, 
τη στιγμή που αρχίζεις να μιλάς για το ανεξήγητο. 

Όλες οι ιστορίες και τα παραμύθια είναι σκοτεινά. Τόσο σκοτεινά που για να τα εξηγήσεις χρειάζεται να τα δεις με άλλα μάτια, να στραφείς στην καρδιά. Και η καρδιά σου τότε στρέφεται στην ψυχή, όπως τα ηλιοτρόπια στρέφονται το ένα προς το άλλο. 

Όταν κάτι ζοφερό συμβαίνει ή το αισθάνεσαι τότε στρέφεσαι σε ό,τι πιο όμορφο διαθέτεις. Στην πιο όμορφη εκδοχή σου και ζητάς κάπου να πιαστείς. Ή ίσως πιάσεις τον εαυτό σου να σιγοτραγουδά ή αχνά στα αυτιά σου να έρχεται ένα τραγούδι. Θυμήσου το τραγούδι του κύκνου που όταν απειλείται από τον κυνηγό τραγουδά το τελευταίο του τραγούδι. Αυτό το τραγούδι που το κάνει αθάνατο. (κύκνειο άσμα)

Οι ιστορίες γεννιούνται στα σκοτάδια. Και ο λόγος ξέρεις τότε γεννήθηκε. Στην πιο κρύα  νύχτα του χρόνου όταν ο άνθρωπος ήταν ακόμα μέσα στις σπηλιές και κρυβόταν από τα τεράστια ζώα που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στις κοιλάδες. 

(Σημείωση: Ίσως από αυτές τις μνήμες, όταν ένιωσε "παντοδύναμος" πήρε τα πιο παράξενα ζώα, τα φερμένα από την Αφρική και την Ασία, ο Ευρωπαίος πρώτος και τα έκλεισε σε κλουβιά και σε βρώμικα υπόγεια και τα ονόμασε "ζωολογικούς κήπους".)

Την πιο κρύα και σκοτεινή νύχτα του χρόνου όταν η φωτιά ήταν σχεδόν έτοιμη να σβήσει και σκιές σχηματίζονταν στους τοίχους παίζοντας με τα σχήματα, τα χρώματα και τις τοιχογραφίες, με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες ο άνθρωπος των σπηλαίων θέλησε να μοιραστεί όχι μόνο τα κυνήγια του και τις περιπέτειές του όταν έβγαινε έξω την άνοιξη, αλλά και τα όνειρά του. 
Αυτά που έβλεπε όταν ο ήλιος έφευγε. Όταν το κρύο και ο αέρας έμπαινε σφυρίζοντας από την τρύπα που είχε για πόρτα και αφού διέσχιζε τους υγρούς τοίχους ερχόταν καταπάνω του σαν ορμητικός ποταμός, σαν ύαινα που αναζητούσε την τροφή της. Και ήταν τόσο ζωντανά και παραστατικά που ένιωθε θαρρείς τις τοιχογραφίες να ζωντανεύουν και να χορεύουν ολόγυρά του με σπειροειδείς κινήσεις. 

Πρώτα βρήκε χρώματα και τα πρόσθεσε στους τοίχους. Ύστερα έπλασε κινήσεις και έφτιαξε χορούς. Το χορό της βροχής, του ήλιου, του σκοταδιού, του ονείρου, των πουλιών, των ζώων, του ουρανού. Ό,τι έβλεπε και παρατηρούσε. Ό,τι είχε κίνηση ή δεν είχε κίνηση. Γιατί ήταν και αυτός ο βράχος που ήθελε ο άνθρωπος να πει τόσα για αυτόν τον βράχο. Για τα βουνά που κάθε άνοιξη άγγιζε τους πρόποδές του και κάθε καλοκαίρι άγγιζε θαρρείς τον ήλιο στην κορυφή του. Εάν φυσικά κατάφερνε να φτάσει. Εάν φυσικά έπειτα κατάφερνε να επιστρέψει στη σπηλιά του και την πιο κρύα σκοτεινή νύχτα του χρόνου να χορέψει το χορό της ηλιακής κορυφής. Να γίνει ο κορυφαίος του χορού που αιώνες μετά θα τον αντικαταστήσει ο Θέσπης και θα θεσπίσει το αρχαίο θέατρο. 

Ύστερα βρήκε τη μουσική κατασκευάζοντας απο κόκκαλα και πέτρες και ξύλο και δέρματα ζώων αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Μετέπειτα άρχισε να βγάζει κραυγές όπως τα ζώα που αλυκτούσαν και ούρλιαζαν έξω από το σπίτι του. Αρχικά για να επιβληθεί στους φόβους του και στις σκιές του ή απλά για να τις μιμηθεί. 

Και νύχτα με τη νύχτα, όνειρο με το όνειρο ύφανε την πρώτη γλώσσα. Γιατί ήταν τόσο βαθιά η ανάγκη του να βγάλει προς τα έξω τα μέσα του: τα όνειρά του, τον βυθό του. Και το σκοτάδι ήταν ότι πιο δημιουργικό σε αυτό το ταξίδι του από τη σιωπή στη γλώσσα. Και τα όνειρά του έγιναν ιστορίες, αφηγήσεις, παραμυθίες και εμπειρίες για τους νέους της φυλής. Και τα παραμύθια έγιναν θησαυροί ανεκτίμητοι που μπορούσε κάποιος να αναζητήσει στα πιο πυκνά σκοτάδια και να τα βρει να λάμπουν εκεί και να τον προσμένουν. 

Ο άνθρωπος των σπηλαίων όμως για αιώνες φύλαττε και θυμόταν, ως κόρη οφθαλμού, ότι η πιο ιερή του γλώσσα, ότι η πιο φυσική του γλώσσα ήταν η σιωπή. Γιατί η Σιωπή ήταν η γλώσσα της Φύσης. Και αυτός ήταν ένα με τη Φύση (ή μέρος της όπως πίστευε). 
Και η Σιωπή έγινε η Βασιλεία των Παραμυθιών και του Λόγου. Στη Βασιλεία αυτή υπάρχει αιώνες τώρα η Ουσία, το Είναι, η Σοφία. 

Και έτσι, χάρη σε αυτή τη γλώσσα της Σιωπής, στη γλώσσα της Φύσης μπορούσε να μυρίσει τη μέρα και τη δόνησή της.
Χάρη σε αυτή τη γλώσσα επικοινωνούσε με τα κύτταρά του, με τα στοιχεία της φύσης, με όλα τα βασίλεια ακόμα και τα πλάσματα που δεν είχε ακόμα συναντήσει. Και όλα αυτά τα γνώριζε ενστικτωδώς. Όπως ο σπόρος έρχεται και γνωρίζει τις διαδικασίες επώασης και άνθισης και μαρασμού του. Όπως ο ποταμός νιώθει την κάθε σταγόνα του και κάθε σταγόνα του νιώθει τον ποταμό.
Και χάρη στο Λόγο μπορούσε να πλάσει τις πιο όμορφες ιστορίες και κυρίως να μοιραστεί τα όνειρά του. Ιδίως τις πιο σκοτεινές νύχτες του χρόνου.

Γιαυτό στις πρώτες φυλές:  Βασιλιάς Φύλαρχος-Σοφός-Μάγος-Θεραπευτής-Παραμυθάς ήταν έννοιες ταυτόσημες και τις κατείχε το ίδιο πρόσωπο.  

.... (συνέχισε να σημειώνεις τις απαντήσεις σου, εάν θες μοιράσου κάποιες στα σχόλια).


4
Πώς γεννήθηκε η έννοια του Κρίνου;

Το πάλλευκο είναι ένα χρώμα, μια δόνηση που μπορείς να βρεις στον Κρίνο (Lilly). Μπορείς να γείρεις και να κοιτάξεις στη γύρη του και να διαλογιστείς πάνω σε έννοιες που το άνθος αυτό φέρει από τη στιγμή της άνθισής του ως μια ιστορία που ένας αρχάγγελος μετέφερε από την Πηγή στην κρήνη που καθόταν μια γυναίκα που δεσμεύτηκε να κρατήσει την υπόσχεσή της και να παραμείνει συντονισμένη με την Πηγή, με την Συμπαντική Αγάπη. Που έμεινε πιστή στην υπόσχεσή της καθημερινά να θυμίζει στον εαυτό της και να πράττει ανάλογα ότι κυοφορεί ένα παρθένο θαύμα, ότι γεννά ένα παρθένο θαύμα, ότι μεγαλώνει ένα παρθένο θαύμα, ότι διδάσκει και διδάσκεται από ένα παρθένο θαύμα και ότι ύστερα το αποχαιρετά και αυτό ανασταίνεται γιατί γνωρίζει ότι η υπόσχεση αυτή που έδωσε την ημέρα του αγγίγματος του Κρίνου τηρείται ως τώρα και θα τηρείται αιωνίως. Αυτή η υπόσχεση είναι μια μορφή ελευθερίας. Μια μορφή ιερής επανάστασης, εξέγερσης, ευθυγράμμισης που σε καθιστά κύριο/κυρία. Που σε καθιστά συνδημιουργό και κοσμήτορα (κόσμος=στολίδι). Που σε καθιστά Σύμπαν γιατί είσαι, δρας σύμφωνα με τον Φυσικό Νόμο: Συμπαντική Αγάπη. 

Μια άλλη έννοια που φέρει ο Κρίνος είναι η έννοια του "κρίνειν". Κριτής, κριτικός, επίκριση, κατάκριση. Αντιγόνη-Κρέοντας: φυσικοί/ανθρώπινοι Νόμοι. Άρειος Πάγος. Ερινύες. Ορέστης. Αμαρτία= σφάλμα. (Α-Μάρτης). Όποιος αναμάρτητος πρώτος το λίθο να ρίξει. Ποιος είσαι εσύ που κρίνεις και από ποιον θα κριθείς; (και γιατί να κριθείς;) Ποιος το όρισε αυτό και ποιος το θέσπισε; 

Κρίση: είναι μια νοητική διαδικασία περισσότερο. Μια κοινωνική σύμβαση που θέσπισε ο άνθρωπος τον καιρό που αποφάσισε να ζήσει ομαδικά. Στο ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟ αυτό ανήκει σε ένα περιοριστικό σύστημα, χαμηλού νοητικού επιπέδου. Γιατί σύμφωνα με το Σύμπαν είμαστε σε ένα ΑΠΕΙΡΟ, σε μια ΑΠΕΙΡΗ κατάσταση επομένως οτιδήποτε περιοριστικό απλά δεν έχει παρατηρηθεί ως όλον αλλά ως μέρος του όλου. 

Και το όλο του όρου "ΚΡΙΣΗ" είναι η "ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ". (και η κατανόηση έρχεται μέσω αποδοχής και παρατήρησης). 





ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: 

Σήμερα φτιάξε ένα παραμύθι υφαίνοντας τη φαντασία σου: βάλε μέσα λέξεις που σε κάνουν να αναπνέεις ελεύθερα και διέδωσέ την από αυτί σε αυτί... ή διάβασε ένα παραμύθι ξανά και ξανά... άστο να βάλει τα σποράκια μέσα σου... και παρατήρησε τι θα σου φέρει τις επόμενες μέρες... 

Σήμερα κλείσε για λίγο τα φώτα και μείνε στο σκοτάδι με μάτια ορθάνοιχτα. Ύστερα κλείσε και τα μάτια σου και αφουγκράσου τη νύχτα, το σκοτάδι. Εξερεύνησε. Δες τι το σημερινό σκοτάδι έχει να σου δείξει. 

#HappyHeartist
Βασιλική 

Comments

Popular Posts