ΔΟΝΗΣΗ ΗΜΕΡΑΣ 28/01/2020



28/01/2020
2814/285/2823/1014/105/555/15/6

ΜΗΝΥΜΑ: 
"Μέρα έρχεται μέρα φεύγει. Εσύ πού στέκεσαι;"

"Μέρα έρχεται μέρα φεύγει. 
Εσύ με τι μάτια βλέπεις;"
Και αυτό που βλέπεις πώς το μεταφέρεις: σε σένα; στον άλλον; 
Τι σημασία έχουν για σένα οι λέξεις; Τα χρώματα; Και πόσες πράξεις πρόσθεσες στο σακκούλι σου σήμερα; 
(Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακκούλι...) 

ΗΛΙΟΣ στον ΥΔΡΟΧΟΟ (ΑΕΡΑΣ)
ΣΕΛΗΝΗ στον ΙΧΘΥ (ΝΕΡΟ)
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ στον ΙΧΘΥ (ΝΕΡΟ)
ΑΦΡΟΔΙΤΗ στον ΙΧΘΥ (ΝΕΡΟ)

Το λες και μπουρμπουλήθρες το κλίμα: ΑΕΡΑΣ με μπόλικο νερό. 
Το λες και "Κολύμπα κολύμπα κολύμπα" και φτάσαμε!! (Φτάσαμε;) Πού; 

Ήρθε η ώρα να βγάλεις τα γυαλιά (ακόμα και τα γυαλάκια που φοράς στην πισίνα) και να τα καθαρίσεις... καλού κακού καθάρισε και τα τζάμια του αυτοκινήτου και του σπιτιού σου (αδιαφορώντας πόσο έβρεξε ή θα βρέξει) για να δεις πιο καθαρά... για να μαζευτεί όλη η ακαθαρσία στο πανί και όχι στο ΝΟΥ σου, στις σκέψεις σου, στα πλάνα σου...  
"Δε φταίει πάντα το νέφος ξέρεις..."

Και ύστερα παρατήρησε. 
Με Πόσα ΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ξεκίνησε η βδομάδα σου; 
Με πόσα ΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ συνεχίζεις να διανύεις τη μέρα σου; 


"Μέρα έρχεται μέρα φεύγει."
Τόσο νερό που ήρθε αξιοποίησέ το: για να καθαρίσεις παλιές πεποιθήσεις (όπως ο Ηρακλής καθάρισε τους Στάβλους του Αυγεία), για να δεις τις αυταπάτες σου, για να εκφραστείς μέσα από την ποίηση, το τραγούδι, για να ονειρευτείς, για να συγχωρέσεις, να γίνεις πιο ΤΡΥΦΕΡΟΣ, πιο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ, για να βοηθήσεις τον γείτονα, τον συγγενή, τον συνάδελφο ακόμα και αυτόν που "αντιπαθείς" ή σε "αντιπαθεί" ή που φαντάζει "παγόβουνο"... 

Τόσο νερό βγήκε στη στεριά που... ίσως σου είναι πιο εύκολο να πλησιάσεις άγνωστα για σένα πλάσματα που όλο χρώματα και ουράνια τόξα τόσο καιρό σου ζητούν να βγείτε, να τα πείτε και εσύ τα κοιτάς αποσβολωμένος/η: καλά δεν βλέπουν, αναρωτιέσαι, καλά δεν ακούν τόσο καιρό που τα "κράζω", τόσο καιρό που όλη μου την κυνικότητα την πετάω πάνω τους; Γιατί συνεχίζουν και επιμένουν να γνωριστούμε; Και κάτι η περιέργεια, που ακόμα και τις γάτες προδίδει, κάτι μια εσωτερική σου μετατόπιση, ε! κάτι λίγο τα νερά σε τόσους πλανήτες που μαζεύτηκαν, τους πετάς και ένα "ίσως"... και αρχίζει και φαντάζει πιθανό ένα σενάριο (που ως τώρα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας) συνάντησης με αυτά τα πλάσματα που δε διαφέρουν και πολύ από εξωγηίνους (ή μήπως είναι;). 

Τόσο νερό βγήκε στη στεριά που... κάτι μεταφυσικές ερωτήσεις τις κάνεις κάτι περίεργες ώρες και μάλιστα (άκουσον άκουσον) βρίσκεις και ακροατήριο! Ακροατήριο από ανθρώπους που τον ρεαλισμό τον έχουν στο τσεπάκι τους, αλλά κάτι μέσα τους αυτές τις μέρες κλονίστηκε! Τελικά δεν είσαι μόνος/η! 

Κοίτα να δεις που θα αρχίσεις να μιλάς για "ΑΓΑΠΗ και ΦΩΣ" και εσύ! Αυτή η τριπλέτα στους ΙΧΘΥΣ πόσο θα κρατήσει είπαμε; Ή δεν ευθύνεται μόνο αυτή; 

Θυμήσου... όταν τα νερά έρχονται προς το μέρος σου και εσύ αφήνεσαι σε αυτά πλήρως ευθυγραμμισμένος/η έχεις μια υπέροχη ευκαιρία να δεις αληθινά, να έρθεις σε επαφή με τη διαίσθησή σου, με τα δώρα της ψυχής σου και να συνομιλήσεις με την αυθεντικότητά σου. 

Ιδανική μέρα για ψυχανάλυση ή για να ασχοληθείς με την επιστήμη σου (αν έχεις και να παραδώσεις καμιά εργασία "άδραξε την ημέρα" και "στρώσου!" Έλα καμάρι μου να σε χαρώ!!)...

Άνοιξε διάπλατα (θώρακα). Αφέσου. Έννοιες που για σένα σου φαίνονται ανάλαφρες, επιπόλαιες ή πολυειπωμένες από το NEW AGE κύμα που δε λέει να κοπάσει και εσύ αναρωτιέσαι σε ποια εποχή ανήκεις ή τις φόρεσες με το καλημέρα σας για να ενταχθείς σε αυτή την ομάδα και έτσι να μη νιώσεις αποξενωμένος/η (να μην σε αγγίξει η μοναξιά) αλλά και πάλι διστάζεις και σου φαίνονται αλλόκοτα: (τι είν' όλο αυτό; και τα "ΟΜΜΜΜ" από το πρωί ως το βράδυ;!) ξαφνικά αποκτούν νόημα... όπως μια νέα μελέτη που διάβαζες ξανά και ξνά σε επιστημονικά εγχειρίδια και ξαφνικά (Επιτέλους ΘΕΕ ΜΟΥ!!) τα κατανόησες!! 

A ha! moment!!! Ω ναι!! Κάτι γίνεται και αρχίζεις και πιάνεις το νόημα. 
Κοίτα να δεις!!! "Που στα -άντα του ο άνθρωπος τελικά αλλάζει ριζικά!!! Κοίτα να δεις!!" (καλά δε βγαίνεις και γυμνός/η στους δρόμους και στα λιβάδια να το βροντοφωνάξεις... αλλά μέσα σου όλα ξαφνικά φωτίζονται σαν κεραυνός, σαν αστραπή!!) 
Και ίσως αυτή η αγκαλιά που έδωσες σήμερα ήταν αυθόρμητα δική σου και από καρδιάς. Γιατί απλά "σου βγήκε" και ας μόλις είχες γνωρίσει τον άλλον! Και ας σου είπε το αλλόκοτο: "Νιώθω λες και σε ξέρω από άλλη ζωή!". Και εσύ τον κοίταξες με απορία λες και του ξεστομίζεις: "ΚΑΤΣΕ ΒΡΕ ΕΔΩ ΑΥΤΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΖΩΗ ΤΡΟΜΑΖΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ;". Παρόλα αυτά σου βγήκε να τον αγκαλιάσεις χωρίς σκέψη. 


Στο μεταξύ... από το πρωί...

κάτι ΠΑΓΙΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ που εδώ και καιρό διακηρύττεις, τώρα που τις ανακοινώνεις ξανά με τρόπο λιτό και ΠΑΝΤΑ με στόμφο (ΔΙΑΣ στον ΑΙΓΟΚΕΡΩ, ΚΡΟΝΟΣ στον ΑΙΓΟΚΕΡΩ, ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ στον ΑΙΓΟΚΕΡΩ) κοίτα να δεις που δεν τις πολυπιστεύεις (Πλέον!!). 

Και αυτός ο απότομος χαρακτήρας σου ώρες ώρες δε μαζεύεται! Και σήμερα ιδιαιτέρως αφορμές ψάχνεις να ξεσπάσεις και ξεσπάς. Είχες φαίνεται μαζέψει αρκετά από καιρό... 

Θυμήσου ότι είναι μια χαρά ευκαιρία αυτό: για καταγραφές. Αν συμβεί μην το "μαζέψεις" με τη μια. Κοίτα να  δεις τους αυτοματισμούς σου, τις συνήθειές σου. Άρα και αυτά που στέκουν εμπόδιο στα νέα σχέδιά σου ή και στα παλιά που ποτέ δεν ευόδωσαν ως τώρα (και εσύ τόσο ήθελες! Και θες). 
Για ποιο λόγο ξεσπάς; 
Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί;
Ποια απότομη πλαγιά έχεις; 

Στο νερό είναι πιο εύκολο να κάνεις κωλοτούμπες και πτώσεις. Δεν έχει καρούμπαλα και πόνους. Θέλει μόνο να παίρνεις γερή ανάσα και να βουτάς με ανοιχτά μάτια ε! γιατί όλο και κάποιος βράχος μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά ή αχινός... 





Είναι αλήθεια. Σε τρομάζει η διαφορετικότητα. Και τον τελευταίο καιρό δεν είναι και λίγα τα δεδομένα που άλλαξαν και πρόκειται να αλλάξουν. Και όχι τίποτα άλλο, σε υποχρεώνουν με το έτσι θέλω να αλλάξεις και εσύ. Σε ξεβολεύουν! Τελειώνουν και οι δικαιολογίες! (φτου!) Και τρίζουν οι κλειδώσεις σου και οι σκουριασμένες σκέψεις σου. Ίσως είναι καιρός να κλείσεις τα μάτια και να ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ να τα κάνεις (όλα) αλλιώς. 

Μην το πολυσκέφτεσαι εάν ήδη γνωρίζεις ποιες είναι οι σκουριασμένες σου κλειδώσεις. Εάν ήδη έχεις κάνει το αυτογνωσιακό σου σκανάρισμα.


Και...
Ίσως τελικά σήμερα δεν κλείσεις τη μέρα με τη φράση: "Μέρα έρχεται μέρα φεύγει". 

Και..
Ίσως τελικά η λέξη "μέρα" με τη λέξη "ημέρα" ναναι ολότελα διαφορετικές και σε νόημα. 

Εσύ τι λες; 

#HappyHeartist
Βασιλική 


Photos by Jimmy Marble (N.Y. photographer)




Comments

Popular Posts